Korekcija podbratka

1. Opis zahvata

Korekcija podbratka poznata kao i korekcija gornjeg dijela vrata, estetski je kirurški zahvat koji uklanja višak masnog tkiva i zateže kožu u području ispod brade kako bi se postigao definiraniji i zategnut izgled vrata i čeljusti. Ovaj zahvat često se preporučuje pacijentima koji imaju višak masnoće ispod brade (dvostruku bradu) ili opuštenu kožu, čime se postiže mladenački izgled. U Poliklinici Sveti Nikola korekcija podbratka izvodi se uz suvremene tehnike koje minimaliziraju ožiljke i omogućuju prirodan rezultat. Zahvat se izvodi pod lokalnom ili općom anestezijom, a obično traje 1 do 2 sata. Rezovi su diskretno smješteni ispod brade ili iza ušiju kako bi se smanjila vidljivost ožiljaka. Nakon operacije, pacijenti provode vrijeme u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola, gdje su pod nadzorom stručnog osoblja kako bi se osigurao siguran i brz oporavak. Rezultati korekcije podbratka su dugotrajni, a pacijenti dobivaju osvježeni izgled s definiranim konturama vrata i brade.

2. Tko su kandidati?

Idealni kandidati za korekciju gornjeg dijela vrata su osobe koje imaju višak masnog tkiva ispod brade, opuštenu kožu ili genetski predisponiranu dvostruku bradu. Ovaj zahvat je pogodan za pacijente koji žele poboljšati konture vrata i brade te postići zategnutiji i definiraniji izgled. Najčešće su kandidati stariji od 35 godina, no zahvat mogu izvesti i mlađe osobe koje žele riješiti problem nakupljanja masnoće u području vrata. U Poliklinici Sveti Nikola kirurzi provode detaljne konzultacije kako bi procijenili stanje kože i masnog tkiva te postavili realna očekivanja o rezultatima zahvata. Važno je da pacijenti budu u dobrom zdravstvenom stanju i ne puše, jer pušenje može usporiti oporavak. Kandidati bi trebali imati realna očekivanja o rezultatima i biti spremni na kratkotrajni oporavak.

3. Priprema prije zahvata

Priprema za korekciju gornjeg dijela vrata započinje konzultacijama u Poliklinici Sveti Nikola, gdje kirurg detaljno pregledava pacijentovo stanje i dogovara plan zahvata. Prije operacije, pacijent treba prestati uzimati lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, poput aspirina, te prestati pušiti najmanje četiri tjedna prije zahvata. Osim toga, preporučuje se održavanje zdrave prehrane i pravilne hidratacije kože kako bi se osigurao što bolji rezultat. Pacijentima se također savjetuje izbjegavanje napornih fizičkih aktivnosti nekoliko dana prije zahvata. Na dan zahvata, pacijenti dolaze u Polikliniku Sveti Nikola gdje se provodi završna priprema, a osoblje klinike osigurava da pacijent dobije sve potrebne informacije o tijeku zahvata i postoperativnoj njezi.

4. Tijek zahvata

Korekcija gornjeg dijela vrata izvodi se uz korištenje malih rezova ispod brade ili iza ušiju, što omogućuje kirurgu pristup masnim naslagama i koži koje treba zategnuti. Nakon što se višak masnog tkiva ukloni putem liposukcije ili kirurški, koža se zateže kako bi se postigao prirodan izgled vrata. U Poliklinici Sveti Nikola koriste se najnovije tehnike kako bi se postigao dugotrajan rezultat s minimalnim ožiljcima. Zahvat obično traje 1 do 2 sata, ovisno o složenosti slučaja, a pacijenti su pod lokalnom ili općom anestezijom. Nakon operacije, pacijenti provode vrijeme u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola pod stručnim nadzorom kako bi se osigurao siguran oporavak i optimalni rezultati. Pacijenti mogu očekivati minimalne bolove i nelagodu, a nakon nekoliko dana mogu se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

5. Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon korekcije podbratka obično traje 1 do 2 tjedna. Tijekom prvih nekoliko dana pacijenti mogu osjetiti blagu oteklinu, modrice i nelagodu, no ti simptomi se postupno povlače. Preporučuje se nošenje kompresivnog zavoja kako bi se ubrzao proces zacjeljivanja i smanjila oteklina. Pacijenti koji borave u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola dobivaju cjelovitu njegu i podršku tijekom oporavka. Većina pacijenata se može vratiti svakodnevnim aktivnostima unutar tjedan dana, no teže fizičke aktivnosti treba izbjegavati nekoliko tjedana nakon operacije. Konačni rezultati korekcije podbratka postaju vidljivi nakon što oteklina splasne, a pacijenti primjećuju zategnut i definiran izgled vrata i brade.

6. Mjere opreza i nuspojave

Iako je korekcija podbratka siguran zahvat, moguće su određene nuspojave poput oteklina, modrica, privremene utrnulosti i nelagode. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti infekcija, krvarenje ili ožiljci, no kirurzi u Poliklinici Sveti Nikola koriste napredne tehnike kako bi minimizirali te rizike. Važno je slijediti sve postoperativne upute kirurga kako bi se osigurao uspješan oporavak i optimalni rezultati. Pacijenti se savjetuju da izbjegavaju teže fizičke aktivnosti i pravilno njeguju područje operacije kako bi se minimizirale komplikacije i ubrzao proces oporavka.