Facelifting

1. Opis zahvata

Facelifting je kirurški zahvat koji vraća mladenački izgled lica zatezanjem kože i dubljih slojeva tkiva. Cilj ovog zahvata je ukloniti znakove starenja, poput opuštene kože, bora i gubitka volumena, te pružiti prirodan i dugotrajan rezultat. U Poliklinici Sveti Nikola facelifting se izvodi uz korištenje najnovijih tehnika, osiguravajući minimalne ožiljke i prirodnu obnovu kontura lica. Ovaj zahvat može uključivati zatezanje vrata, čeljusti i obraza, a ponekad se kombinira s drugim postupcima, poput blefaroplastike ili resekcije masnih jastučića. Operacija traje između 3 i 5 sati, ovisno o složenosti slučaja, a izvodi se pod općom anestezijom. Nakon operacije, pacijenti borave u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola, gdje su pod stalnim nadzorom stručnog medicinskog osoblja. Rezultati faceliftinga su dugotrajni i pacijenti primjećuju značajno poboljšanje kontura lica, zategnutu kožu i smanjenje bora. Ovaj zahvat vraća licu prirodan izgled bez previše zategnutosti, što omogućuje diskretno pomlađivanje.

2. Tko su kandidati?

Idealni kandidati za facelifting su osobe koje žele ukloniti znakove starenja, poput opuštene kože lica i vrata, dubokih bora i gubitka elastičnosti kože. Facelifting je najčešće namijenjen pacijentima u dobi od 40 do 70 godina koji žele trajno riješiti probleme vezane uz starenje lica. U Poliklinici Sveti Nikola, kirurzi provode detaljne konzultacije s pacijentima kako bi procijenili stanje kože i tkiva te izradili personalizirani plan zahvata. Pacijenti trebaju biti u dobrom zdravstvenom stanju i imati realna očekivanja o rezultatima zahvata. Facelifting nije prikladan za pacijente koji traže minimalno invazivne tretmane, već za one koji žele dugotrajne i vidljive rezultate. Osobe koje su spremne na oporavak i žele trajno poboljšati konture lica idealni su kandidati za ovaj zahvat.

3. Priprema prije zahvata

Priprema za facelifting započinje konzultacijama s kirurgom u Poliklinici Sveti Nikola, gdje se pacijentima pružaju detaljne informacije o samom postupku, mogućim rizicima i očekivanim rezultatima. Prije zahvata, pacijent treba prestati uzimati lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, poput aspirina, te prestati pušiti najmanje 4 tjedna prije operacije. Preporuča se održavati zdravu prehranu i hidrataciju kako bi se ubrzao proces oporavka. Na dan operacije pacijent treba doći odmoran i spreman za zahvat, a liječnik će osigurati da su provedeni svi potrebni preoperativni pregledi. Poliklinika Sveti Nikola pruža podršku kroz cijeli proces, uključujući specifične smjernice o pripremi kože i postoperativnoj njezi. Kirurg će također objasniti pacijentu kako se pripremiti za oporavak, uključujući nošenje kompresivnih zavoja i mjere koje treba poduzeti kako bi se minimalizirali rizici.

4. Tijek zahvata

Tijekom facelifting zahvata, kirurg pravi rezove duž linije kose i iza ušiju kako bi minimalizirao vidljivost ožiljaka. Zatim pažljivo podiže i zateže mišiće i dublje slojeve tkiva kako bi obnovio mladenačke konture lica. Višak kože se uklanja, a šavovi su resorptivni, što znači da nema potrebe za naknadnim uklanjanjem šavova. U Poliklinici Sveti Nikola koriste se najsuvremenije metode za postizanje prirodnog i dugotrajnog rezultata. Cijeli zahvat traje između 3 i 5 sati, ovisno o opsegu zahvata, a pacijent je pod općom anestezijom kako bi zahvat prošao bezbolno i sigurno. Nakon operacije, pacijent provodi vrijeme u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola, gdje su pod nadzorom stručnog osoblja, što omogućava brži i sigurniji oporavak. Zahvat rezultira dugotrajnim zatezanjem kože i poboljšanjem kontura lica.

5. Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon faceliftinga traje oko 2 do 3 tjedna. U prvih nekoliko dana pacijenti mogu osjetiti blagu oteklinu, modrice i nelagodu, no ti simptomi postupno nestaju. Većina pacijenata može se vratiti svakodnevnim aktivnostima unutar dva tjedna, ali se preporučuje izbjegavanje napornih aktivnosti i teškog fizičkog rada tijekom prvih mjesec dana. Pacijenti koji borave u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola imaju potpunu njegu i stručni nadzor kako bi se osigurao siguran oporavak. Liječnici iz Poliklinike Sveti Nikola pružit će detaljne upute o njezi kože, pravilnoj higijeni i preporukama za oporavak. Konačni rezultati faceliftinga vidljivi su nekoliko mjeseci nakon zahvata, kada oteklina splasne i lice poprimi konačan izgled. Pacijenti često ističu kako je facelifting značajno poboljšao njihov izgled i samopouzdanje.

6. Mjere opreza i nuspojave

Iako je facelifting siguran postupak, kao i kod svakog kirurškog zahvata postoje potencijalni rizici i nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju oteklinu, modrice i privremenu nelagodu u području lica. U rijetkim slučajevima može doći do infekcije, krvarenja ili ožiljaka, no u Poliklinici Sveti Nikola koriste se napredne tehnike kako bi se minimizirali ovi rizici. Važno je slijediti sve postoperativne upute kirurga kako bi se osigurao uspješan oporavak i minimizirali rizici od komplikacija. Redoviti pregledi kod kirurga ključni su za siguran i uspješan oporavak.