Donja blefaroplastika

1. Opis zahvata

Donja blefaroplastika estetski je kirurški zahvat koji uklanja višak kože, masnih naslaga i zateže donje kapke, čime se smanjuju podočnjaci i bore te vraća svježina licu. Ovaj zahvat idealan je za pacijente koji žele ukloniti znakove starenja i umornog izgleda oko očiju. U Poliklinici Sveti Nikola, donja blefaroplastika izvodi se na način koji osigurava prirodan izgled s minimalnim ožiljcima. Zahvat traje između 1 i 2 sata, a izvodi se pod lokalnom ili općom anestezijom, ovisno o potrebama pacijenta. Tijekom zahvata kirurg uklanja ili premješta masno tkivo te zateže mišiće i kožu kako bi se postigla mladenačka kontura kapaka. Nakon operacije, pacijenti obično provode vrijeme u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola, gdje im je osigurana cjelokupna postoperativna skrb. Rezultati donje blefaroplastike mogu trajati godinama, pružajući pacijentima osvježen i pomlađen izgled.

2. Tko su kandidati?

Idealni kandidati za donju blefaroplastiku su osobe koje imaju višak kože, podočnjake ili masne naslage ispod očiju, što licu daje umoran izgled. Ovaj zahvat je namijenjen osobama koje žele smanjiti znakove starenja oko očiju i osvježiti cjelokupan izgled lica. Najčešće su kandidati u dobi između 35 i 60 godina, ali zahvat je pogodan za sve koji imaju navedene probleme. Pacijenti moraju biti u dobrom zdravstvenom stanju i ne smiju imati ozbiljnije očne bolesti ili stanja koja bi mogla ometati oporavak. U Poliklinici Sveti Nikola, kirurzi procjenjuju svakog pacijenta kako bi osigurali da su kandidati prikladni za ovaj zahvat i postavili realne ciljeve vezane za rezultate.

3. Priprema prije zahvata

Priprema za donju blefaroplastiku počinje konzultacijama u Poliklinici Sveti Nikola, gdje kirurg procjenjuje stanje donjih kapaka i postavlja plan operacije. Prije zahvata, pacijent treba prestati uzimati lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi, poput aspirina, te izbjegavati pušenje najmanje četiri tjedna prije operacije. Liječnik će dati detaljne upute o pripremi kože i očiju prije operacije, kao i o načinu života koji će pridonijeti brzom oporavku. Na dan zahvata, pacijent dolazi spreman za operaciju, a cijeli proces traje između 1 i 2 sata. Poliklinika Sveti Nikola osigurava da pacijenti dobiju detaljne upute o preoperativnoj njezi i da budu pripremljeni za postoperativni period.

4. Tijek zahvata

Donja blefaroplastika izvodi se kroz male rezove unutar linije trepavica ili na unutarnjoj strani donjeg kapka kako bi se smanjila vidljivost ožiljaka. Kirurg uklanja ili premješta masno tkivo kako bi se smanjili podočnjaci i zategla koža. U Poliklinici Sveti Nikola koriste se najnovije tehnike kako bi se postigli prirodni rezultati uz minimalne rizike. Nakon uklanjanja viška kože i masnog tkiva, rezovi se zatvaraju sitnim šavovima koji se resorbiraju sami ili se uklanjaju nakon nekoliko dana. Pacijenti obično provode vrijeme u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola, gdje imaju stručnu njegu koja omogućuje siguran oporavak. Cijeli postupak traje između 1 i 2 sata, a pacijent se može brzo vratiti svakodnevnim aktivnostima.

5. Oporavak nakon zahvata

Oporavak nakon donje blefaroplastike traje otprilike 1 do 2 tjedna. Tijekom prvih nekoliko dana pacijenti mogu osjetiti blagu oteklinu, modrice i nelagodu, ali ti simptomi postupno nestaju. Preporučuje se nošenje sunčanih naočala kako bi se oči zaštitile od svjetlosti, te izbjegavanje napornih aktivnosti prvih nekoliko tjedana. Pacijenti koji borave u Dnevnoj bolnici Poliklinike Sveti Nikola dobivaju stručnu postoperativnu njegu i detaljne upute za oporavak. Većina pacijenata može se vratiti svakodnevnim aktivnostima nakon tjedan dana, a konačni rezultati vidljivi su nakon nekoliko tjedana, kada oteklina splasne. U Poliklinici Sveti Nikola pacijenti dobivaju redovite kontrole i upute o pravilnoj njezi, što osigurava dugotrajne rezultate.

6. Mjere opreza i nuspojave

Donja blefaroplastika je siguran zahvat, ali kao i kod svake operacije, moguće su određene nuspojave. Najčešće nuspojave uključuju oteklinu, modrice, suhoću očiju i privremeni gubitak osjeta u području kapaka. U rijetkim slučajevima može doći do infekcije, krvarenja ili asimetrije kapaka, ali u Poliklinici Sveti Nikola koriste se suvremene tehnike koje minimiziraju te rizike. Slijediti sve upute kirurga ključno je za osiguranje brzog oporavka i optimalnog rezultata. Redoviti pregledi kod kirurga osiguravaju siguran i uspješan oporavak.